Иззеха над 500 предмета с белези на културни ценности -

...
Иззеха над 500 предмета с белези на културни ценности -
Коментари Харесай

Иззеха уникални антични премети, сред които тракийски шлем и златни обеци

Иззеха над 500 предмета с белези на културни полезности - тракийски шлем и антични златни украшения в Благоевградско, оповестиха от прокуратурата и ГДБОП.
 антични предмети Прокуратура

 антични предмети Прокуратура

 антични предмети Прокуратура
Античните златни украшения са от IV - III век прочие Хр., състоящи се от 7 елементи с общо тегло към 400 грама (22 карата), античният шлем е с генезис Източна Азия (приблизително от II век прочие Хр.) и 2 броя антични златни обеци.

Окръжна прокуратура – Благоевград взаимно с Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи са провели дълготрайно следствие и събиране на доказателства по започнатото следствие за  присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел.

В хода на следствието на територията на страната - в гр. София и в областите Варна, Стара Загора и Благоевград, са се провели голям брой процесуални дейности.

Установена е незаконна група, занимаваща се с търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни полезности.

Претърсени са 14 адреса, на които са открити и са конфискувани над 500 броя предмети, имащи белези на културни полезности - тракийски шлем, антични златни украшения от IV - III век прочие Хр., състоящ от 7 елементи с общо тегло към 400 грама (22 карата), древен шлем с генезис Източна Азия (приблизително от II век прочие Хр.) и 2 броя антични златни обеци.

Назначени са експертизи на предметите, имащи белези на културни полезности за определяне на тяхната достоверност

При следствието е открито и договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците против забележителна сума.

Сред конфискуваните движимости са и нелегално притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и голям брой муниции от друг диаметър, парична сума от 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, преносим компютър и голям брой флаш памети.

Задържани са 12 лица за период до 24 часа.

Разследването по делото продължава.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР